פעילות עסקית בעמותות: מה מותר ומה אסור?

תמונה של יד כותבת על דף נייר

פעילות עסקית בעמותות: מה מותר ומה אסור?

תמונה של יד כותבת על דף נייר

חוק העמותות, תש"ם-1980, והנחיות רשם העמותות מאפשרים לעמותות לבצע פעילות עסקית, ובלבד שהיא נעשית בהתאם לדין ומקדמת את מטרותיהן שאינן למטרות רווח. עקרונות אלה נועדו להבטיח איזון בין הצורך של עמותות להבטיח יציבות כלכלית לבין החובה לשמור על אופיין כמוסדות ללא כוונת רווח ועל עמידתן בכללים המשפטיים המוגדרים בחוק.
יתרה מכך, פעילות עסקית בעמותות היא לא רק מותרת, אלא אף רצויה במקרים רבים, שכן היא מאפשרת להן ליצור מקורות הכנסה עצמאיים ויציבים. עם זאת, ביצוע פעילות כזו כרוך באתגרים ובמגבלות שעל העמותות להכיר ולהקפיד עליהם. במאמר זה נציג את הכללים המרכזיים והאפשרויות העומדות בפני עמותות המעוניינות לבצע פעילויות עסקיות בכדי להפיק הכנסות נוספות שישמשו אותן לצורך קידום מטרותיהן.

מהי פעילות עסקית מותרת?

פעילות עסקית בעמותות יכולה לכלול מגוון רחב של יוזמות, כגון השכרת נכסים של העמותה שאינם בשימוש (לדוגמא השכרת משרדים בשעות הערב לאחר שעות פעילות העמותה), הפעלת חוגים בשעות הפנאי במבנים קהילתיים, או מתן שירותים נלווים במוסדות ציבוריים (לדוגמה, הפעלת חניון בצמוד לבית חולים). המאפיין המשותף לכל הפעילויות הללו הוא שהן תורמות ישירות או בעקיפין לקידום מטרות העמותה, ובלבד שהן נעשות תוך שמירה על הכללים הקבועים בדין ובהנחיות רשם העמותות שהעיקריים בהם הינם:

1. איסור חלוקת רווחים

כל רווח המופק מפעילות עסקית בעמותה חייב לשמש אך ורק לקידום מטרותיה, ואסור שיועבר לגורמים פרטיים, בין אם במישרין ובין אם בעקיפין.

2. זיקה לפעילותה השוטפת של העמותה

רצוי שהפעילות העסקית תהיה קשורה למטרותיה הרשומות של העמותה ולפעילותה השוטפת. ככל שהפעילות העסקית תהיה קרובה יותר למטרות העמותה, כך ייגבר הסיכוי שהיא תוכר כפעילות עסקית מותרת.

3. ניהול אחראי ופיקוח

על העמותה להבטיח שהפעילות העסקית תנוהל ביעילות ובשקיפות, תוך הפרדה מלאה בין הפעילות העסקית לבין הפעילות השוטפת של העמותה. יש להקפיד על ניהול חשבונאי נפרד, על עמידה בדרישות הדין לגבי הפעילות העסקית ועל פיקוח שוטף על הפעילות העסקית.

4. רמת סיכון נמוכה שלא תסכן את העמותה

על העמותה להבטיח שהפעילות העסקית לא תיצור סיכון בלתי סביר לפעילותה השוטפת של העמותה, ובכלל זאת להתייעץ עם אנשי מקצוע מתאימים.

5. הפעילות העסקית אינה מהווה את עיקר פעילות העמותה.

יש להבטיח כי הפעילות העסקית הינה נלווית לפעילות העמותה ואינה מהווה את עיקר פעילותה (למשל, מבחינת מחזור כספי או כל סממן אחר שיכול להעיד על כך).

האם נדרש להקים חברה נפרדת?

לעיתים עמותות שוקלות לנהל את הפעילות העסקית באמצעות חברה בת נפרדת. החלטה זו עשויה להיות כדאית במקרים בהם העמותה מעוניינת:

  • לצמצם את הסיכון לנכסיה ופעילותה הראשיים באמצעות עיקרון האישיות המשפטית הנפרדת.
  • למנות דירקטוריון מקצועי לניהול הפעילות.
  • להפריד בין הניהול העסקי לבין הפעילות השוטפת של העמותה.

עם זאת, הקמת חברה כרוכה בעלויות נוספות, כמו גם בהיבטים משפטיים, חשבונאיים ומיסויים שיש לקחת בחשבון בכל החלטה האם לקיים את הפעילות.

סייגים חשובים

  • ניגוד עניינים: חל איסור על נושאי משרה בעמותה או קרוביהם להחזיק מניות או להפיק טובת הנאה אישית מהפעילות העסקית.
  • סטייה ממטרות העמותה: פעילות עסקית שאינה מקדמת באופן ישיר את מטרות העמותה עלולה להיחשב כהפרה של החוק.
  • מניעת זליגת משאבים: על העמותה לוודא שמשאביה, לרבות כספים, נכסים וכוח אדם, אינם מופנים באופן בלתי ראוי לפעילות העסקית, וכי משאבי העמותה אינם מוסטים מקידום מטרותיה.

איך להתחיל?

אם העמותה שלכם שוקלת להתחיל פעילות עסקית, חשוב להבין היטב את הכללים, לבצע בדיקות כדאיות, ולבחון את האפשרויות המתאימות לצרכים שלכם. תהליך זה דורש ידע משפטי, ניהולי ופיננסי, ולכן מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי.

סיכום

פעילות עסקית יכולה להיות כלי משמעותי לקידום מטרות עמותה ולחיזוק היציבות הכלכלית שלה.
עם זאת, יש לנהוג בזהירות, תוך שמירה על החוק, ניהול מקצועי ושקיפות מלאה. בעלי עמותות המעוניינים להיכנס לתחום זה מוזמנים לפנות לייעוץ אישי ולבדיקה מקיפה של האפשרויות המשפטיות והעסקיות העומדות לרשותם.